Τα πάθη της ψυχής και η αντιμετώπισί τους

“Το φως ανήκει σε όσους καθάρισαν από τα πάθη την ψυχή τους”

slide-Τα πάθη της ψυχής και η αντιμετώπισί τους

ΕΦΡΑΙΜ ΤΟΥ ΣΥΡΟΥ , ΤΑ ΑΣΚΗΤΙΚΑ

Κάθε λόγος του ὁδηγεῖ στὴν αὐτομεμψία, στὴ συντριβή, στὴν κατάνυξι, στὴν μετάνοια. Τὰ μηνύματα τοῦ Ὁσίου Ἐφραὶμ τοῦ Σύρου, εἶναι ἰδιαίτερα ἐπίκαιρα γι’ αὐτὴν τὴν ἐποχὴ ποὺ ζοῦμε, τὴν ἐποχὴ τοῦ εὐδαιμονισμοῦ, τῆς ἐλευθερίας ἠθῶν καὶ τῆς ἀλλοτριώσεως τοῦ ἀνθρώπου καὶ τῆς ἀποστασίας του ἀπὸ τὸν Θεό.

slide-ΕΦΡΑΙΜ ΤΟΥ ΣΥΡΟΥ , ΤΑ ΑΣΚΗΤΙΚΑ
Προτάσεις Μελέτης
left right

ΣΥΝΑΞΑΡΙ



 11 Μαΐου

Κυρίλλου (†869) και Μεθοδίου(† 855) (1) των εκ Θεσσαλονίκης, Ιεραποστόλων, φωτιστών των Σλάβων. Ιερομάρτυρος Μωκίου († γ΄αι.) του εξ Αμφιπόλεως (Θράκης). Μαρτύρων Αρμοδίου και Διοσκόρου. Οσιομάρτυρος Ολυμπίας της νεοφανούς, ασκησάσης και αθλησάσης εν τη ιερά Μονή Καρυών Θερμής της Λέσβου. Νεομάρτυρος Αργύρη του εξ Επανωμής Θεσσαλονίκης (†1806). Οσίου Αγγελαρίου αρχιεπισκόπου και φωτιστού Βοημίας.

(1) Οι άγιοι Ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος, γεννήθηκαν στη συμβασιλεύουσα Θεσσαλονίκη τον 9ο αι., από επιφανή, ευσεβή και ενάρετη οικογένεια. Μεγαλύτερος εκ των δύο ήταν ο Μεθόδιος, ο οποίος γεννήθηκε το 815, ενώ ο Κύριλλος γεννήθηκε δώδεκα χρόνια αργότερα το 827. Σε νεαρή ηλικία οι δύο αδελφοί, μετέβησαν στη Μονή Πολυχρονίου στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνέχισαν τις σπουδές τους γενόμενοι υπόδειγμα μεταξύ των συμμαθητών των. Η γνωριμία τους με τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Φώτιο, υπήρξε καθοριστική για την μετέπειτα εξέλιξη τους. Όταν αυτοκράτορας ήταν ο Μιχαήλ ο Γ` ο Φώτιος, επέλεξε τους Κύριλλο και Μεθόδιο οι οποίοι διέθεταν ήδη μεγάλη θεολογική, φιλοσοφική και φιλολογική κατάρτιση, ως επίσης και σοφία για να εκτελέσουν το θεάρεστο έργο της ιεραποστολής και του ευαγγελισμού των Σλάβων. Οι άγιοι με μεγάλη προθυμία και χαρά, δέχθηκαν να υπηρετήσουν το θέλημα του Θεού και να οδηγήσουν στο δρόμο της σωτηρίας τούς λαούς των χωρών αυτών. Για το λόγο αυτό επινόησαν το γλαγολιτικό αλφάβητο και μετέφρασαν σ` αυτό, την Αγία Γραφή και πλείστα άλλα Λειτουργικά και Θεολογικά βιβλία. Η ζωή τους και η διακονία τους βεβαίως δε ήταν απρόσκοπτη διότι οι Λατίνοι επιθυμούσαν και αυτοί να έχουν με το μέρος τους πολιτικά και εκκλησιαστικά τους Σλάβους. Μετά από πολλούς μόχθους και θυσίες, εκοιμήθηκαν ειρηνικά, ο μεν Κύριλλος το 869 στη Ρώμη, ενώ ο Μεθόδιος το 885 στη Μοραβία. Θεωρούνται και δικαίως, οι φωτισταί των Σλάβων, αλλά και της Ευρώπης γενικότερα.

*Πηγή: www.ecclesia.gr

ΜΗΝΥΜΑΤΑ

 

Έχουμε έναν τόσο πλούσιο Θεό, που έχει τόσο μεγάλη Χάρη, και όμως ζούμε τόσο φτωχά. Λυπούμαστε για το παραμικρό, αυτό είναι κατάντημα. Έπρεπε να είμαστε διαρκώς χαρούμενοι. Έπρεπε η ζωή μας να είναι διαρκώς μια καθημερινή έκπληξη. Δεν υπάρχει μέρα που να μην μας δίνη ο Θεός μια καινούρια αίσθηση της αιωνίου ζωής.

 

ΑΓΙΟΣ ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ του ΕΣΣΕΞ

 

banks
Login-iconLogin
active³ 5.3 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης